Stallyckans sensoriska trädgård

Tänk dig en plats… föreställ dig att du öppnar dörren och kliver ut… du möts av solens starka sken och din blick blir suddig. Du ser inte mycket, du stannar upp, du börjar lyssna… dina öron uppfattar fåglarnas sång, humlor och bin som surrar förbi, du känner doften av något som luktar friskt-, sött- och gott. Du kisar med ögonen och din syn får skärpa igen. Du ser att du är omgiven av en vackert omfamnande grönska, fjärilar som sitter och dricker nektar i vackra blommor som sprakar med alla möjliga färger!

Du går runt och utforskar, medans du går sträcker du ut din hand mot de gröna ormbunkarna som sticker upp. Du hittar något spännande på backen, kanske är det en insekt som är på väg någonstans, eller något grönt som sticker upp ur jorden. Du sätter dig ner och undersöker närmare. Du gräver lite i jorden, och för första gången på väldigt länge kan du ta djupa andetag. Dina axlar sänks och du kan bara njuta och ta vara på stunden helt på dina egna villkor.

Här får du vara som du är, precis som du är.


Stallyckans trädgårdsmodell – Den sensoriska trädgården

Den inledande texten ovan beskriver en trädgårdsmodell som både gör nytta och skänker glädje i form av att alla dina sinnen används och tillsammans skapar ro i en harmonisk omgivning. Trädgårdsterapi i all sin enkelhet.

Jag som är författare till denna blogg heter Anna och är praktikant här på Stallyckan. Här på gården planerar vi att skapa en trädgård från grunden. Från sten till trädgård. Hur väcktes då denna idé?

En solig sommardag besökte jag Stallyckan för första gången. Vi parkerade bilen på den lilla grusiga parkering intill paddocken. Gården var omgärdad av vacker skog och små hästhagar i kuperad terräng.

Vi traskade grusgången fram utmed paddocken till den stora altanen på huvudbyggnadens gavel. Altanen var stor och generös, men den var nästan helt omgärdad av sten och snår, och inte särskilt inbjudande. Överallt runt om mig fanns det en vacker skog, härliga människor och fina djur…men var fanns den gröna och blommiga trädgården? Dessutom var det mitt i Juli och på gårdens fina altan var det stekande sol med en temperatur runt 40°. Ingen orkade sitta utomhus, men det är ju där man vill vara när det är sommartid! Tankarna började snurra runt i mitt huvud om att förvandla altanen med dess steniga omgivning till en grönskande oas. Jag ställde Jeanette, som är verksamhetsansvarig, en enkel fråga – vad tror du om att bygga en pergola?

vad tror du om att bygga en pergola?


Jeanette tyckte att det var en fin idé och jag slösade ingen tid utan jag satte mig ner och började skissa i min anteckningsbok. Alla möjliga tankar och idéer ramlade ner på pappret, jag läste tonvis med böcker om blomsorter och trädgårdsarbete. Till slut hade jag flera ark med skisser och tankar som skall bli nya projekt här på gården. Nu vill jag bara sätta igång och förvandla den här steniga platsen till något grönt och växande!

På Stallyckan planerar jag nu för fullt uppbyggnaden av gårdens trädgård. Mitt mål och mina förväntningar är spännande höga, men de känns ändå naturligt realistiska. Gården är dagtid arbetsplats för daglig verksamhet, och alla på gården är delaktiga och engagerade i målet att förverkliga drömmen om den grönskande oasen. Att vi tillsammans arbetar och hjälper till att skapa något alla kommer ha nytta av känns fantastiskt.

Jag vill skapa en trädgård där alla människor som vistas i området skall fyllas av någon form av ro, oavsett liten eller stor. Att stressen skall sjunka undan försiktigt, att man skapar en trädgård som är vacker, men samtidigt användbar och en som gör nytta för både människor och djur. Pollinatörerna kan hitta nektar och en klunk vatten innan dom flyger vidare.

Vad har jag då för utbildning som gör mig kapabel och kvalificerad att utföra denna uppgift? Har jag några magiska gröna fingrar och ett felfritt kreativt tankesätt?

Jag har ingen utbildning i trädgårdsområdet, allt jag känner till är det jag har läst och erfarenheter jag delar med andra. Jag har alltid älskat naturen men att anlägga trädgård är ett nytt område för mig. Trädgårdsintresset har alltid funnits där, men av någon okänd anledning har kunskapen om trädgårdsarbete aldrig tyckts fastna i min hjärna förens förra sommaren. Plötsligt kunde jag komma ihåg vad växterna ute hette, och vad de behövde för att kunna växa och må bra.

Detta blir mitt största projekt hittills. Det är spännande nog att plantera lite blommor på sommaren, men detta är allt från grunden. Samtidigt är alla ”trädgårdsland” fulla med sten och grus.

Jag har lätt för att starta upp saker men oerhört svårt att fullfölja. Detta kommer att göra arbetet till en stor utmaning för mig, men det är en utmaning jag är villig att anta. Eftersom arbetet kommer att innebära en prövning, blir belöningen desto större.

Då känns det skönt att jag har hamnat på en plats där jag får låta all min kreativitet flöda och där jag får se mina idéer bli till verklighet. Ingen annan praktikplats jag har haft innan har givit mig så fria händer. Så framöver kommer jag att få se med egna ögon en trädgård sakta växa fram. Jag kommer även få se mina egna färdigheter och kunskaper utvecklas.

Alla är varmt välkommna att följa med oss här på Stallyckan när vi gör den här resan, håll ögonen öppna för nästa inlägg!

– Anna på Stallyckan

Följ och se projekten hoppa ur anteckningsboken och förvandlas från skisser till färdiga projekt!


2 Comments

  1. Åh så spännande! Heja dig Anna! Jag har funkia jag kan gräva upp sen om det är något som är intressant att ha i trädgården 🙂

    1. Hej Anna! Vet du vilken sorts funkia det är? Om du kan får du gärna skicka en bild till mig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *